Ludmila Formanová

Ludmila Formanová (*1974)


Na svůj sportovní vrchol dosáhla v roce 1999, kdy Mgr. Ludmila Formanová vybojovala na osmistovkové běžecké trati na mistrovství světa ve španělské Seville zlato. I když bylo od počátku její sportovní kariéry jasné, že vyniká mimořádným talentem, nezapomněla myslet na zadní vrátka a po střední škole se přihlásila na Fakultu tělesné výchovy a sportu UK. Věděla, že sport je jejím životním osudem, kterého se nechce nikdy vzdát, ani poté, co s vrcholovým sportem skončí.


„Když jsem se ke konci střední školy rozhodovala, co budu dělat dál, moji kamarádi, kteří tehdy studovali na FTVS UK, mě přemluvili, abych se na fakultu také přihlásila,“ vzpomíná Ludmila Formanová. Protože věděla, že se chce sportem zabývat po celý svůj život, zvolila si na fakultě obor tělesná výchova a sport. Dnes říká, že je svým přátelům za to, že ji pro studium přesvědčili, neskonale vděčná.


Formanová má za sebou skvělou sportovní kariéru. Je několikanásobnou domácí šampiónkou na osmistovkové trati. První cenný kov z mezinárodních seniorských soutěží přišel v roce 1995, kdy získala na halovém mistrovství světa stříbro za štafetu 4x 400 m. O tři roky později k tomu přidala halové evropské zlato ze závodu na 800 m a v roce 1999 ovládla osmistovkou trať na halovém i letním mistrovství světa.


Za své mimořádné výkony však platila vysokou daň. Začaly ji pronásledovat vážné zdravotní problémy, které podle ní mohlo způsobit i to, že v trénincích podceňovala řadu věcí. „V tom mi pak pomohlo studium na FTVS UK. Do svého tréninku jsem si ze studií přinesla to, co se týkalo strečinku, uvolňování a protahování, což jsem předtím trošku podceňovala,“ vzpomíná Ludmila Formanová a říká, že vedle toho na ni na fakultě velmi zapůsobily přednášky z fyziologie a biochemie a také praktika první pomoci. Díky nim by prý dodnes zvládla poskytnout první pomoc bez zaváhání.


Velké zdravotní problémy i touha více se věnovat svému synovi nakonec Ludmilu Formanovou donutily v roce 2007 skončit s vrcholovým sportem. Dnes využívá vědomostí, které získala na FTVS UK, a vyučuje tělesnou výchovu na gymnáziu v Čáslavi.


Poslední změna: 24. leden 2018 12:56 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na: