Jakub Dovalil

Jakub Dovalil (*1974)


Trenér fotbalu. Jako hráč vyrůstal ve Slavii Praha (až do kategorie juniorů). Několik let také ve Slavii trénoval žákovské a dorostenecké týmy. Jako absolvent Fakulty tělesné výchovy a sportu se Mgr. Jakub Dovalil ve dvaceti osmi letech stal koučem dorosteneckých a juniorských reprezentačních výběrů - ČR 16, 17, 18, 19, 20, v roce 2008 byl jmenován hlavním trenérem ČR 21 (dosud), po ČR A druhého prestižního týmu reprezentace České republiky.


K dosavadním trenérským úspěchům patří druhé místo na mistrovství Evropy U 17 (2006), třetí místo na mistrovství Evropy U 19 (2008) a třetí místo na U 21 (2011), vedl tým ČR 20 na mistrovství světa 2009 (10. místo v celosvětové konkurenci 16 mužstev). Jako asistent trenéra se podílel na bronzu ČR 19 na mistrovství Evropy 2006 a následně 2007 na vynikajícím stříbru ČR 20 na mistrovství světa. Krátce působil také jako asistent trenéra nejvyšší české reprezentace, tým úspěšně na mistrovství Evropy 2012 postoupil z těžké skupiny do čtvrtfinále.


Od dětství snil o tom, že bude vrcholovým sportovcem. Postupem času se však ukázalo, že dostat se ve fotbalu do A týmů je nad jeho síly. Proto začal pomýšlet na to, že se zkusí prosadit jako fotbalový trenér. Pomohla mu k tomu studia na FTVS UK.


Na vysokoškolský titul dosáhl v roce 1998. Při studiu to však neměl vůbec jednoduché. Na školu totiž nastupoval v době, kdy jeho otec doc. PhDr. Josef Dovalil, CSc., působil jako děkan FTVS UK. „Musel jsem se hodně snažit a všechno jsem musel pořádně umět, abych otci neudělal ostudu,“ se zodpovědností říká Jakub Dovalil.


V době studií vyjel na zahraniční studijní pobyt na university do Kolína nad Rýnem a do Saarbrückenu. Díky úspěšně složeným zkouškám v Německu získal po absolvování FTVS UK trenérskou licenci A a posléze také licenci UEFA Profi.


Zahraniční pobyt mu otevřel dveře do trenérského světa, vedle toho mu však také pomohl osamostatnit se a skutečně dospět. „Studium v zahraničí mi pomohlo postavit se na vlastní nohy. Jsem jedináček a navíc z Prahy, takže jsem měl všechno doma na stole, nebydlel jsem na koleji a nikdy jsem se o sebe nestaral sám. Najednou to přišlo, když jsem odjel. Všechno to pro mě bylo nové, musel jsem se o sebe postarat. Otevřelo mi to oči,“ připustil.


V zahraničí se navíc velmi zdokonalil v němčině a naučil se italsky, proto všem stávajícím i budoucím studentům doporučuje, aby možnosti vyjet do zahraničí určitě využili.



Poslední změna: 24. leden 2018 12:56 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na: