Ortotik – protetik

Státní závěrečná zkouška (SZZK) - bakalářské studium


1. Obhajoba závěrečné bakalářské práce:


- studenti prezentují zkušební komisi rozhodující body a výsledky své bakalářské práce (doporučená prezentace v PowerPointu, max. 7-10 minut);

- po prezentaci studenta oznámí vedoucí práce a následně i oponent práce své hodnocení; pokud není oponent nebo konzultant osobně přítomen obhajoby práce, jsou jejich posudky přečteny v plném znění;

- po veřejné diskusi studenta se členy zkušební komise následuje „neveřejná“ diskuse

o závěrečném hodnocení a po té je studentovi oznámena výsledná známka.

POZNÁMKA: posudky vedoucího práce a oponenta práce jsou uveřejněny v SISu minimálně 3 dny před termínem teoretických státních závěrečných zkoušek.

Student, který úspěšně absolvuje obhajobu své bakalářské práce, pokračuje v SZZK teoretickou zkouškou ihned po prezentaci bakalářské práce. Student, který svou diplomovou práci neobhájí, nepokračuje dále v SZZK.



2. Teoretická SZZK


Teoretická SZZK se skládá ze 3 předmětů: Kineziologie, Protetika, Ortotika.

Student si losuje jednu otázku (tematickou oblast) z každého předmětu teoretické SZZK, které mohou být dále zkušební komisí upřesněny.

Student zodpoví otázky v pořadí stanoveném zkušební komisí. Každý předmět SZZK je hodnocen samostatně. Pokud student není ve zkoušce úspěšný, opakuje v následujícím termínu SZZK jen ten předmět, který se mu/jí nepodařilo úspěšně složit (dle Studijního a zkušebního řádu UK FTVS).

POZNÁMKA: navzdory neúspěchu v jakékoliv části teoretické zkoušky (s výjimkou obhajoby bakalářské práce) mohou studenti pokračovat v praktické části SZZK.


3. Praktická SZZK


Praktická zkouška je realizována na specializovaném pracovišti.

Cílem zkoušky je prokázat praktické schopnosti navrhnout, zhotovit a aplikovat ortopedickou pomůcku při modelových zadáních jednotlivých postižení, a to v rozsahu praktických dovedností a teoretických znalostí odpovídajícím obsahu vysokoškolského, 3-letého (bakalářského) studia ortotik-protetik.


Průběh zkoušky:

1) Student si vylosuje zadání modelové situace postižení.

2) Poté následuje příprava s figurantem cca 30 minut, která slouží k:

- provedení vyšetření z pohledu ortotika-protetika

- vyhotovení dokumentace pacienta (karta pacienta, měrný list)

3) Vlastní zkouška trvá cca 3 hodiny. Student během zkoušky:

- sejme měrné podklady na ortopedickou pomůcku dle zadání

- vytvoří model pro stavbu pomůcky

- realizuje zhotovení pomůcky dle zadání

- aplikuje pomůcku pacientovi

4) Protokol - student vypracuje protokol, ve kterém zdůvodní svůj technologický postup výroby, a ten pak odevzdá zkušební komisi k zařazení do protokolu o konání SZZK.

5) Výsledek - student je seznámen s výsledkem vykonané SZZK praktické v termínu (čase), který je mu sdělen komisí před zahájením přípravy s pacientem, a to vždy v den jejího konání (myslí se ZK).





Poslední změna: 1. září 2022 11:57 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na: