Představení projektu

Problematika dopingu patří k často diskutovaným tématům jak v laické, tak odborné veřejnosti. Je předmětem zájmu medií, zejména v situacích, kdy jsou prezentovány dopingové aféry známých sportovců. Tím se problematika zneužívání podpůrných prostředků ke stimulaci výkonu stane na určitý čas předmětem zájmu a následné diskuse sportovních lékařů, trenérů, samotných sportovců i veřejnosti zajímající se o sportovní dění.

Užívání dopingových prostředků tak dostává podobu závažného společenského jevu a je zřejmé, že ho není možné ztotožňovat pouze s procesem dopingových kontrol a následného vyvozování důsledků z výsledků těchto kontrol. Jak historie dokládá, je to jev provázející sportovní dění již od dob prvních starověkých olympiád. Souvisí se snahami po absolutizaci výkonu jako nejdůležitějšího kritéria sportovní aktivity a v současné době, kdy dochází k intenzivní komercionalizaci sportu, i předmětem ekonomického ocenění. Z toho plyne i snaha dosáhnout vrcholného výkonu a následného ocenění často za každou cenu. Závažnost jevu je ještě prohlubována skutečností, že užívání podpůrných látek se dostává i mimo oblast vrcholového sportu, do prostředí sportu rekreačního a tím do značné míry mimo jakoukoli kontrolu. V rekreačním sportu pak může zasáhnout mnohem širší okruh potencionálních uživatelů, včetně mládežnické populace. I proto se tento jev stal předmětem zájmu vědecké obce a to jak z oblasti věd biomedicínských, tak v poslední době i věd společenských.


Tohoto trendu si je vědoma WADA jako organizace zastřešující problematiku dopingu ve sportu. Proto vedle aktivit směřujících do oblasti kontroly a následné represe a aktivit podporujících oblast prevence zneužívání podpůrných látek věnuje pozornost i oblasti výzkumných aktivit zaměřených zejména na medicínské aspekty dopingu a na psychosociální kontext tohoto problému. Je si vědoma toho, že bez výzkumných poznatků osvětlujících jak příčiny tohoto jevu, tak následky užívání dopingu v oblasti tělesné i psychosociální, nelze s daným negativním jevem úspěšně bojovat.


Do tohoto vědeckého zájmu o problematiku dopingu se zapojila i Fakulta tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze, jejíž některá pracoviště se tématu dopingu dlouhodobě věnují a mají zkušenosti i s realizací výzkumných projektů zaměřených především na psychosociální aspekty dopingu, realizovaných například na Katedře pedagogiky, psychologie a didaktiky. Výsledkem těchto aktivit jsou i výstupy v podobě knižních publikací či časopiseckých článků věnovaných této tématice. Vzhledem k mezinárodnímu přesahu uvedeného jevu však vznikla i nutnost zapojit se do projektů mezinárodních, které WADA vypisuje a jejichž výsledky obohacují poznatkovou základnu mapující tento celosvětově závažný jev.


Při koncipování obsahového zaměření výše uvedeného projektu vstupujícího do soutěže o jeho přidělení a následné podpory ze strany WADA vycházelo řešitelské pracoviště z již stávajících poznatků, které dokládají, že zneužívání látek podporujících výkon představuje narůstající problém v soutěžním i rekreačním sportu mládeže. Právě adolescenti představují jednu ze skupin populace nejvíce ohrožených dopingem. V tomto věkovém období mladí lidé zvláště snadno podléhají sociálním tlakům týkajícím se soutěžních výkonů a fyzického vzhledu a také mají tendence podceňovat dlouhodobé dopady rizikového chování, což může vést mimo jiné k experimentování s dopingem. Vzhledem k možným důsledkům zneužívání dopingu je toto vývojové období zvláště problematické, neboť z fyziologického hlediska jsou adolescenti velmi zranitelní vedlejšími účinky těchto substancí.


Z hlediska porozumění rizikovým faktorům, kterým jsou vystaveni mladí lidé v období adolescence, je tedy velmi důležité získat informace o míře zneužívání dopingu mezi adolescenty, postojích adolescentů souvisejících s užíváním dopingu a rizikových faktorech podporujících jejich pozitivní postoje k užívání dopingu


Proto byl koncipován výzkumný projekt „Doping českých adolescentů: Rozšíření, souvislosti a zkušenosti” s cílem získat systematická data týkající se skutečností souvisejících se zneužíváním dopingu u českých adolescentů účastnících se jak soutěžního, tak rekreačního sportu s cílem lepšího porozumění rizikům souvisejících s tímto vývojovým obdobím. Projekt byl po širokém oponentním řízení organizovaným agenturou WADA přijat a doporučen k realizaci v časovém období 2014-2016 řešitelským kolektivem Katedry pedagogiky, psychologie a didaktiky tělesné výchovy a sportu Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze. Představuje tak významnou možnost poznatkového přínosu České republiky do výzkumného sledování problematiky dopingu v mezinárodním kontextu.


Hlavními cíli výzkumného projektu jsou především: zjistit, do jaké míry přiznávají čeští adolescenti užívání dopingu; diagnostikovat postoje adolescentů k užívání dopingu jako možného prostředku dosažení sportovních cílů. Jedním z dalších cílů je analyzovat demografické charakteristiky adolescentů vyjadřujících pozitivní postoje k užívání dopingu a zejména prozkoumat vztah sportovní motivace u adolescentů majících tendenci užívat doping nebo podpůrné látky již užívající.


Na základě (převážně) mezinárodních výzkumů můžeme předpokládat jisté trendy týkající se dopingu u adolescentů. Lze očekávat, že problematika dopingu se týká přibližně 2-10% populace adolescentů a že je aktuální pro určité sub-skupiny v rámci této populace (např. pro muže, studenty učilišť, účastníky určitých sportů, členy určitých sub-kultur). Důležitý vliv mohou mít také motivační faktory vztahující se k účasti ve sportu, jako jsou vyhraněná orientace na soutěž, nízká sebedůvěra nebo neadekvátní „body-image.“ Tyto faktory jsou zmiňovány v současné odborné literatuře a budou tvořit rámec, ve kterém se budeme v našem výzkumu pohybovat.


K dopingu jako rizikovému faktoru ve vývoji adolescentů tak budeme přistupovat z více perspektiv, prostřednictvím nichž budeme zjišťovat jak obecné vztahy, tak i detailně nahlédneme motivační a sociální procesy související s rozhodováním sportujících adolescentů o tom, zda užívat či neužívat doping. Předpokládáme, že zjištěné výsledky umožní lepší porozumění problematice dopingu u českých adolescentů, přispějí k identifikaci některých rizikových faktorů a umožní efektivnější přípravu preventivních anti-dopingových programů zaměřených na populaci dospívajících. Dosažené výsledky budou prezentovány se souhlasem zadávající instituce i v českém prostředí postupně, jak budou získávána a následně zpracovávána data. Lze očekávat, že najdou své čtenáře jak v řadách odborné, tak laické veřejnosti, zajímající se zejména o sport dětí a mládeže a jeho možná rizika plynoucí ze zneužívání podpůrných látek.


Za řešitelský kolektiv: Prof. PhDr. Pavel Slepička, DrSc















Poslední změna: 24. leden 2018 12:54 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na: