Fotbal - testování

Testování fotbal

Pracoviště nabízí jako jediné v republice jedinečné a komplexní diagnostické postupy specificky zaměřené na fotbal. Touto problematikou se na profesionální úrovni pracoviště zabývá více jak 20 let.


Postupy byly vypracovány a ověřeny během let na základě nejnovějších vědeckých poznatků ze světa. Přístrojové vybavení a diagnostické postupy jsou jedinečné a konkurují špičkovým univerzitním nebo výzkumným pracovištím spolupracujícími s nejlepšími evropskými kluby (FC Liverpool, Machester United, Real Madrid atd.).


Testování přináší objektivní výsledky pro všechny základní oblasti důležité pro fotbal:

Zdravotní – Preventivní – Výkonnostní

Laboratorní testy

Tělesné složení – základním ukazatelem bez tuková hmota těla, procento tuku a distribuce tekutin v končetinách. Pro fotbal je velmi důležitá distribuce tekutin především v dolních končetinách, kde může docházet k morfologické asymetrii, která je jedním z rizik vzniku zranění.


Posturální stabilita - základním ukazatelem je schopnost udržovat rovnováhu při otevřených a zavřených očích, symetrie stoje na jedné i druhé dolní končetině, statický stav jádra těla. Výsledky testů ukazují aktuální stav především kotníků dolních končetin, kde existuje vysoké riziko zranění. Komplexní stav postury těla ukazuje tělesnou připravenost spolu s míru regenerace (unavené tělo je méně stabilní).


Explozivní síla - základním ukazatelem je výbušná schopnost dolních končetin a dynamika jádra při vertikální zdvihu těla (výskoku), symetrie zapojení dolních končetin do pohybu a relativní síla na kilogram hmotnosti (ukazatel, který dokáže objektivně porovnat svalovou sílu vzhledem k vlastní tělesné hmotnosti)


Izokinetická síla - základním ukazatelem silový projev dolních končetině při flexi a extenzi kolene (překopávání a zakopávání), naprosto zásadní test pro fotbalisty z hlediska svalové dispozice dolních končetin a rizika svalového a kloubního zranění. Výzkumy jednoznačně potvrzují využitelnost dat izokinetického měření svalové síly před sezónou, jako hlavní indikátor prevence zranění kolenních vazů a oslabených zadních stehenních svalů i jako ověřovacího mechanizmu stavu svalového aparátu během sezóny.


Funkční zátěžový test: stupňovaný běh do „vita maxima“ s určením individuálních prahových hodnot stupněm regenerace. Jedná se velmi často využitelnou formou objektivizace funkčních parametrů a stanovení parametrů k regulaci tréninkového zatížení.


Tělesné složení, posturální stabilita, explozivní síla, izokinetická síla, funkční zátěžový test

Časová náročnost: 60min

Finanční náročnost: 1800Kč (vč. DPH)

Forma výstupu: Komentář + individuální protokol


Uvedená cena platí při minimálním počtu pěti testovaných osob najednou. Při účasti více osob v jednom balíčku je možná sleva až 20% (při 20 a více osobách najednou).


Časová náročnost při více testovaných osobách: 30 min/hráč, průchodnost komplexní metodiky 4-5 hráčů za jednu hodinu


Finanční náročnost: dle počtu osob (při měření celého týmu nebo více týmů progresivní sleva) a rozsahu od 1.450Kč/hráč (vč. DPH)

Terénní testy

Rychlostní testy – sprint na krátkou vzdálenost z klidové pozice i z náběhu


Rychlostní – Agility testy – běh se změnou směru a s koordinačním úkolem


Testy stupňované zátěže – opakovaný běh se změnami směru. Využití anaerobní kapacity při opakovaném rychlostním zatížení intermitentního charakteru


Specifická acyklická rychlost - Prudkost střelby dolních končetin – efektivita a symetrie dolních končetin při kopu do míče


Terénní zátěžový test – stupňovaná zátěž do „vita maxima“ se stanovením stupně zotavovacích procesů


Časová náročnost: 90 min pro jeden tým v počtu cca 15 hráčů (bez rozcvičení), velkou výhodou je že se jedná o ucelenou tréninkovou jednotku zahrnující základní kondiční komponenty a je zařaditelná i během sezóny uprostřed týdenního tréninkového cyklu.


Finanční náročnost: Jednotková cena 300Kč/hráč (vč. DPH), při kombinovaném měření jako doplněk k laboratorním testům jsou terénní testy ZDARMA.




Poslední změna: 24. leden 2018 13:00 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na: