PÁD VPŘED

Pád vpřed bez převratu se zaražením


Tato pádová technika by se nejprve měla trénovat z nízké polohy, tudíž z kleku. Klíčovým momentem je zaražení paží o zem v momentě před dopadem těla. Pohyb rukou je tedy akcelerován. Střed těla by měl být zpevněný, aby nedošlo k dotyku hrudi a kyčle se zemí. Tato pádová technika se zaražením se provádí v momentě, kdy tělu není předáno velké množství kinetické energie.


V některých bojových uměních je tento pád nazýván ZEMPO UKEMI.


Chyby:


  • při dopadu na zem není tělo zpevněno

  • paže jsou daleko od těla

  • úhoz je proveden pouze dlaněmi a paže jsou kolmo k zemi


Pád vpřed s převratem bez zaražení


V praxi se doporučují metodické řady tak, aby se pád prováděl z nejnižších poloh až do polohy ve stoje. V některých bojových uměních se tomuto pádu říká MAE UKEMI.


  • Poloha klek jednonož - vytočení přední ruky vpřed, malíková hrana se dotýká podložky a prsty směřují k zadnímu koleni. Loket je ve tvaru oblouku. Hlava je vytočena mimo směr pádu. Odraz z chodidel je proveden ve směru pádu.

  • Poloha snížený postoj - s výkrokem vpřed a snížením těžiště dochází k přenesení váhy na přední nohu. Převrat přes ruku a rameno s oporou zadní ruky s mírným odrazem chodidel.

  • Poloha ve stoje  - s výkrokem skulení přes ruku a rameno. Konečná fáze je ve stoje (varianta bez zaražení).

  • Poloha ve stoje za chůze - plynulý přechod z chůze do pádu vpřed přes ruku a rameno. Konečná fáze ve stoje.


K dynamizaci tréninku pádové techniky lze využít dopomoc partnera nebo např. pád vpřed přes překážku.


Chyby:


  • pád je proveden po celé ploše zad

  • dotek hlavy země

  • špatné nastavení paže (dotyk země ostrou hranou segmentu)

  • nedodržení zásady, že jako první se dotýká země malíková hrana ruky




_________________________________________________________________________________________

© Radim Pavelka, Jaroslav Stich, 2017

© Univerzita Karlova v Praze, Fakulta tělesné výchovy a sportu

ISBN 978-80-87647-10-3



Poslední změna: 24. leden 2018 13:01 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na: