O nás


Posláním katedry je vzdělávat studenty v pohybových aktivitách gymnastického a kontaktního – úpolového charakteru. Katedra rozvíjí kompetence k tvorbě pohybových programů pro široké spektrum cílových skupin a aplikaci získaných znalostí a dovedností v pedagogické a trenérské praxi.  


Vybrané předměty gymnastiky se zaměřují na kultivaci pohybového projevu, pohybové gramotnosti a na estetické pojetí pohybové aktivity a prožitku pohybu jako kompenzaci současného životního stylu. Dále na tvorbu a ověřování efektivity programů zaměřených na prevenci zranění a svalových dysbalancí, na ovlivňování složek tělesné zdatnosti a motoricko-funkčních předpokladů a v neposlední řadě na hudebně-pohybovou výchovu. 


Zajišťované předměty katedry se zaměřují na tréninkový proces v gymnastických a úpolových sportech, v oblasti sportu pro všechny, výkonnostního a vrcholového sportu, včetně aplikací pro osoby se specifickými potřebami. Další oblastí je také využitelnost úpolových dovedností v sebeobraně jako udržení optimální úrovně percepce vlastní bezpečnosti a zarámcování v úpolů v kondiční přípravě.  


Výzkum a vědecko-publikační činnost se orientuje na zkoumání kvality pohybu a na vybrané aspekty sportovního výkonu v gymnastických a úpolových sportech, na pedagogický výzkum těchto disciplín ve školní tělesné výchově. Dalším zaměřením je sledování dopadů profesionálního/amatérského sportovního působení na kvalitu života.  


Doplňková činnost katedry je zaměřena na podporu kvalitní praxe, která reflektuje aktuální požadavky společnosti, modernizaci výuky a implementaci nových postupů ve výuce v rámci dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků.   




Organizační řád katedry


Poslední změna: 29. listopad 2022 09:19 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na: