PÁD VZAD

Pád vzad bez převratu se zaražením


Tato pádová technika by se nejprve měla trénovat z nízké polohy, tudíž ze sedu, později z dřepu až do polohy ve stoje. Klíčovým momentem je zaražení paží o zem v momentě před dopadem těla. Zaražení paží se provádí buď obouruč v úhlu 45° u těla, nebo se sevřenými pěstmi v poloze u uší. Tato pádová technika se zaražením se provádí v momentě, kdy tělu není předáno velké množství kinetické energie.


Pro všechny varianty platí stejné provedení:


  • trčením nohou směrem vzhůru vpřed 

  • zhoupnutí po zádech v oblasti lopatek, bedra se odlepí od země

  • brada musí být přitlačena na hrudník (hlava není v záklonu)

  • dlaně v pěst v úrovni uší, nebo úhoz dlaní a předloktí o zem v úhlu 45°


Pro dynamizaci pádové techniky se dá využít dopomoc partnera, nebo pádu přes překážku.


Chyby:


  • hlava v záklonu (brada není přitlačena hrudníku)

  • dopad na celá záda bez zhoupnutí na horní části zad

  • hlava dopadne na zem

  • pěsti nesměřují k zemi a nejsou „přilepeny“ k uším

  • špatný úhel paží při zaražení


Pád vzad s převratem bez zaražení


Opět se doporučuje tuto pádovou techniku nejprve trénovat s nižších poloh a teprve potom přecházet až do polohy ve stoje. Ideální je nejprve poloha z dřepu s aktivním úklonem hlavy a těla stranou. Průběh je potom u všech způsobů stejný: cvičenec si sedá hýžděmi co nejblíže patám, převrat je proveden přes rameno a dále diagonálně po zádech, abychom se vyhnuli doteku páteře země. Hlava se nedotýká země a pádová technika končí ve stoje.


Tomuto pádu se v některých bojových uměních říká UŠIRO UKEMI.


Chyby:


  • sed daleko za paty

  • pád je proveden po celé ploše zad (klasický kotoul)

  • chybí úklon těla

  • dotyk hlavy země




_________________________________________________________________________________________

© Radim Pavelka, Jaroslav Stich, 2017

© Univerzita Karlova v Praze, Fakulta tělesné výchovy a sportu

ISBN 978-80-87647-10-3



Poslední změna: 24. leden 2018 13:01 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na: