Pravidla

Pravidla se časem vyvíjela do dnešní podoby, která nemá se současným pojetím boje džú-džutsu nic společného. Snad jen bodové ohodnocení ippon, které se dostává za techniku, kterou by soupeř v boji skončil. Zároveň technika ippon se může povést i značně slabšímu soupeři, lze tedy v zápase očekávat náhle zvraty, tak jak tomu bylo dříve v boji o holý život.


První pravidla pro pořádání turnaje vytvořil sám Džigoro Kanó, který se inspiroval v pravidlech wrestlingu a měl i zkušenosti z džúdžucu.


Postupem času docházelo ke změnám v pravidlech. Například v roce 1925 byly páky z důvodu několika nepříjemných zranění omezeny pouze na loket. V 70. letech došlo k zákazu zvednutí ležícího soupeře na zádech až do výše ramen. Často byl soupeř z této výšky upuštěn na zem, a tak se tato technika hodnocená ippon zakázala. Původně zápasy neměly časový limit. Později v 50. a 60. letech vlivem pořádání prvního světového šampionátu (1956) a účasti juda na OH (1964) se doba zápasu zkracovala na 20min. V 70. letech to bylo už jen 15min a v dnešní době už pouhé 4 min (2017-2020).


V roce 1974 se přidaly další bodová ohodnocení (juko a koka) a zavedla se penalizace šido (za pasivitu). Co se týče technik držení, tak studie dokázaly, že málokdo se dokáže z držení dostat v posledních sekundách osaekomi. Proto v roce 2000 se vítězství vyhlašuje po 25s, místo dříve stanovených 30s. Od roku 2013 je to už pouhých 20s.


Moderní doba přinesla mnoho dalších změn týkajících se úchopů a nebojovnosti ve snaze podpořit vzrušující akci. Byly zakázány některé „nejaponské“ techniky, které do juda byly zavedeny ze zápasu či samba a podobně. Jedná se o veškeré přímé útoky pod úrovní pásu. Za tuto techniku je judista rovnou diskvalifikován. Zrušila se bodová ohodnocení koka a yuko, za napomínání nedostává soupeř plusové body, upraveno Golden scóre  a podobně.


Každý rok jsou zatím vydávány úpravy pro pravidla. Mnoho moderních úprav bylo přijato z bezpečnostních důvodů, další byly přijaty na zajištění spravedlnosti v zápasech, podpoření akce, zvýšení divácké zajímavosti a udržení tradice juda jako japonského národního sportu.


Výběr z pravidel judo

Zápasiště

Zápasiště měří nejméně 14m x 14m a nejvýše 16m x 16m a je vytvořeno z tatami nebo podobného přijatelného materiálu libovolné barvy.


Zápasová plocha pro olympijské hry, mistrovství světa, kontinentální mistrovství a soutěže IJF musí mít rozměr 8m x 8m.


Zápasiště se dělí na dvě plochy vzájemně odlišné barvy. Prostor uvnitř zápasiště se nazývá zápasová plocha a má rozměry nejméně 8m x 8m a nejvýše 10m x 10m. Prostor vně zápasové plochy se nazývá bezpečnostní plocha, která je široka minimálně 4m.


Tatami 

Obecně se skládá z dílů o rozměrech 1m x 2m, které jsou vyrobeny z lisované slámy nebo častěji z lisované pěnové hmoty.


Díly musí být pod nohama pevné a natolik pružné, aby tlumily nárazy při pádech, a nesmí klouzat ani být příliš drsné.


Tyto díly, které tvoří povrch zápasiště, musí být složeny bez mezer a upevněny tak, aby nedošlo k jejich posunutí.


Doba trvání zápasu


Pro mistrovství světa a olympijské hry je doba trvání zápasu následující:


  • muži: 4 minuty čistého času zápasu

  • ženy: 4 minuty čistého času zápasu


Konec zápasu


Rozhodčí zvolá sore made a ukončí zápas:


  • Dosáhne-li jeden ze závodníků ippon (=10b) nebo více bodů za waza-ari (=1b)

  • V případě kiken gači (vzdání soupeře)

  • V případě hansoku make (diskvalifikace)

  • Nemůže-li jeden ze závodníků pokračovat v zápase z důvodu zranění

  • Uplyne-li stanovený čas zápasu. Rozhodčí ohodnotí zápas následujícím způsobem:


Zápas Golden Score


Doba zápasu golden score není časově omezená, zápas končí první ohodnocenou akcí nebo prvním trestem.


Uplyne-li stanovený čas zápasu, pak rozhodčí v zápasišti vyhlásí sore made a dočasně ukončí zápas. Závodníci se vrátí do svých pozic pro zahájení zápasu. Časomíra se vynuluje a rozhodčí v zápasišti okamžitě zahájí zápas zvoláním hadžime. Mezi původním zápasem a zápasem golden score nesmí být žádná přestávka pro odpočinek, pouze pro úpravu kimon.


První ohodnocení získané jedním ze závodníků v době zápasu golden score rozhodne zápas. Zápas končí okamžitě po získání jakéhokoliv ohodnocení. Tresty se do Golden score přenášejí z předchozího zápasu a pokud je závodníkovi udělen v Golden score trest, vyhrává zápas v případě, že nasbíral více trestů jak oponent.


Ipon


Rozhodčí v zápasišti vyhlásí ipon, je-li názoru, že provedená akce odpovídá následujícím kritériím: 


  • Hodí-li závodník soupeře značnou silou a rychlostí na větší část jeho zad, aniž by nad ním ztratil kontrolu. Hodnotí se i technika, kdy dopad nebyl úplně na celá záda, ale byl dostatečně tvrdý a přímý.

  • Udrží-li závodník soupeře v osaekomi waza po dobu 20 sekund od okamžiku vyhlášení osaekomi, aniž by se soupeři podařilo uniknout.

  • Vzdá-li se závodník tak, že zaklepe dvakrát nebo vícekrát rukou či nohou, případně zvolá maita (vzdávám se) v důsledku účinně nasazené techniky osaekomi waza, šime waza nebo kansecu waza.

  • Když je závodník účinkem technik šime waza nebo kansecu waza neschopen pokračovat v zápase.

  • Je-li závodník potrestán hansoku make, je jeho soupeř okamžitě vyhlášen vítězem.


Waza-ari 


Rozhodčí v zápasišti vyhlásí waza-ari, je-li názoru, že provedená akce odpovídá následujícím kritériím:


  • Hodí-li závodník soupeře bez ztráty kontroly nad ním, ale provedenému porazu chybí požadavky pro ohodnocení ippon.

  • Udrží-li závodník soupeře v osaekomi waza po dobu 10 sekund.


Zakázaná jednání a tresty


Zakázaná jednání se dělí na lehká provinění šido a velmi vážná provinění hansoku make.


Za lehká provinění se uděluje trest šido (uvolňování úchopu oběma rukama, úchopy křížem bez útoku, držení soupeřovo dlaně, úchopy za pásek, vyhýbání se úchopu atd.)


Za velmi vážná provinění se uděluje hansoku make (nesportovní chování, použití zakázané techniky)


V průběhu zápasu lze závodníkovi udělit 3x šido, třetí šido = hansoku make (diskvalifikace).



Pravidla 2014-2016_CZE

Úprava pravidel 2017-2020_ENG





© Radim Pavelka, Jaroslav Stich, 2014

© Univerzita Karlova v Praze, Fakulta tělesné výchovy a sportu

ISBN 978-80-87647-10-3



Poslední změna: 14. listopad 2022 11:30 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na: