Historie

Podíváme-li se do historie, tak lidstvo od nepaměti doprovází bojová umění, jelikož kontaktní překonání člověka je hluboko v podvědomí lidí a je to součást vnitřní výbavy zdravého jedince.


Již na starověkých olympijských hrách se objevily bojové sporty: Palé (zápas), Pygmé (box) a Pankration (všeboj). Právě tento pankration se dá považovat za jistý druh smíšeného bojového umění. Byly zde povoleny všechny údery y zápasnické techniky (včetně lámání končetin, vypichování očí a úderů na genitálie), které by vedly k poražení soupeře. Zápasy nezřídka končili smrtí. Pankratisty využíval pro jejich legendární schopnosti např. Alexandr Veliký při svých taženích – tím došlo i k rozšíření tohoto bojového sportu do světa.


Zrod novodobého MMA je možné vystopovat v Brazílii, v první polovině 20. stol., kdy rodina Graciů vytvořila styl brazilské džiú-džitsu. Tehdy ještě neznámý Helio Gracie hledal možnost porovnat si svoje džiú-džitsu s jinými styly bojových umění. Jeho zápasnická zdatnost dosáhla takového ohlasu, že se braziské džiú-džitsu - styl rodiny Graciových - rozmohlo doslova po celé Brazílii a začaly se tam konat první šampionáty, ve kterých si Brazilci porovnávali svoje bojové schopnosti.


V 60. a začátkem 70. let myšlenku smíšeného bojového umění prosazoval Bruce Lee, kdy vytvořil bojové umění Jeet Kune Do, které čerpalo jen to nejlepší z ostatních bojových umění. Později začaly vznikat jedny z prvních ultimátních zápasů v Japonsku, kde je toto bojové umění velice populární.


Za pravděpodobně nejdůležitější událost ve vývoji moderního ultimátního zápasu můžeme považovat vznik americké organizace nesoucí název UFC (Ultimate fighting championship). Tato organizace vznikla v listopadu 1993. UFC se při svém vzniku nechala inspirovat turnaji konaných v Brazílii, kde se zástupci různých bojových umění utkávali dle pravidel vale tudo (portugalsky vše dovoleno). Zde ještě nebyla žádná hmotnostní omezení. Vítězem tohoto šampionátu se stal Heliův syn - Royce Gracie. Po ohromném úspěchu tohoto turnaje následoval rozmach sportu po celém světě. Zápasy se rozčlenily na několik druhů lišících se převážně v omezeních některých technik. V současnosti jsou již zápasy rozděleny do váhových kategorií a rozlišuje se několik druhů s rozdílnými pravidly.


Světové MMA organizace


Ultimate Fight Championship (UFC) je americká elitní profesionální soutěž v MMA založena v roce 1993, které obsahuje většinu top bojovníků na světě, provozuje řadu akcí po celém světě. Původním záměrem UFC bylo srovnání zápasníků nejrůznějšího zaměření. UFC má několik váhových-divizí a prosazuje jednotná pravidla pro MMA. Prezidentem a propgátorem UFC je Dana White, celkově však UFC patří pod společnost Zuffa.


Za dobu svojí existence se UFC stala největší a nejmocnější MMA organizací. V USA je její sledovanost dokonce větší, než finále Super Bowlu (finále, kterým vrcholí play-off amerického fotbalu). Na turnaj, který se konal 30. dubna 2011 v Torontu pod hlavičkou UFC se dostavilo osmdesát tisíc diváků, což ani ve světovém měřítku nemá obdoby.


Pod záštitou UFC se konají i ženské zápasy, které rovněž získávají velkou popularitu a někdy se stávají zápasem galavečera.


  • Strikeforce

Organizace Strikeforce byla založena v roce 1985 pro sekci kickboxu, o sekci MMA se rozšířila v roce 2006. Za svoji krátkodobou působnost se stala jednou z největších MMA organizací na světě, která pod sebou má mnoho světových zápasníků. Do popředí se dostala především díky zápasu Franka Shamrocka (americký zápasník) a Rogera Gracii (zápasník brazilského džiú-džitsu), který okamžitě Strikeforce katapultoval do jedné z nejvíce sledovaných MMA organizací. Strikeforce koupila společnost Zuffa a přestala existovat v roce 2011, většina zápasníků podepsala kontrakt s UFC.


  • PRIDE

Jedna z nejstarších MMA organizací, založena v roce 1997 v Japonsku, kde se jednalo o největší MMA organizaci. Díky poupraveným pravidlům (především desetiminutovým kolům, díky nimž byly zápasy často ukončené knockoutem nebo submission technikou) se stala světově oblíbenou. V roce 2007 však byla společností Zuffa prodána a zanikla.


  • M-1 Global

Organizace, kterou založil v roce 1997 Vadim Finkelstein v Amsterdamu. Částečným vlastníkem organizace je i světoznámý zápasník Fedor Emelianenko, který díky své slávě přinesl této organizaci značnou pozornost. Turnaje pod touto organizací se konají ve dvou divizíc: M1-Challenge (MMA kluby z celého světa se mohou mezi sebou utkat formou pětičlenných družstev) a M1-Selection.


Mezinárodní federace smíšených bojových umění (IMMAF) byla založena v roce 2012 jako mezinárodní řídící orgán pro amatérské MMA. IMMAF má za cíl chránit a podporovat regulaci, rozvoj a uznávání sportu na všech úrovních, což umožňuje mezinárodní hospodářskou soutěž prostřednictvím organizace neziskových demokratických národních federací. Vytváří federace MMA v zemích, kde ještě neexistují.







© Radim Pavelka, Jaroslav Stich, 2014

© Univerzita Karlova v Praze, Fakulta tělesné výchovy a sportu

ISBN 978-80-87647-10-3




Poslední změna: 14. listopad 2022 11:32 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na: