MMA



Mixed Martial Arts (dále jen MMA) je nový druh bojového úpolového sportu, který v současné době prožívá obrovský vzestup popularity mezi veřejností i sportovci. Dříve tento sport byl více znám pod termínem ultimátní zápas.

Ultimátní zápas je název pro druh bojového sportu, ve kterém nastupují bojovníci různých bojových umění a stylů jako je karate, savate, kickboxing, taekwondo, brazilské džiú-džitsu a mnohých dalších. Ultimátní zápasy vznikly z jediného důvodu – zjistit, který bojový sport či bojové umění jsou nejlepší.


  • Typy bojovníků

V MMA rozlišujeme většinou tři základní druhy bojovníků. Každý zápasník, ať profesionál, nebo amatér, trénuje všechny aspekty ultimátního zápasu, ale jeden je většinou dominantní a vyhovuje mu nejvíce.


1. Striker (bojovník v postoji) - Výborně technicky zdatný zápasník, používá boxerské kombinace spolu s kopy, ale nevyhovuje mu zápas na zemi a bude se bránit přenesení zápasu na zem. Tito bojovníci se většinou snaží o techniky tzv. sprawling. To umožňuje odolat pokusu soupeře o strh. Techniky čerpá z thajského boxu, boxu, karate a sportů podobných.


2. Wrestler (zápasník) - Většinou se snaží strhnout soupeře na zem a tam zápas ukončit sérií úderů. Tento zápasník je většinou skvělý v přenosu souboje na zem nějakou porážecí technikou. Techniky čerpá ze zápasu a sportů mu podobných.


3. Groundfighter (bojovník na zemi) - Přímý opak Strikera. Bude se snažit zápas přenést na zem a pomocí technik škrcení a pák soupeře donutit vzdát. Je méně boxersky zdatný. Tito zápasníci mají většinou skvělý základ v grapplingu, džúdó nebo v brazilském džiú-džitsu.







© Radim Pavelka, Jaroslav Stich, 2014

© Univerzita Karlova v Praze, Fakulta tělesné výchovy a sportu

ISBN 978-80-87647-10-3


Poslední změna: 16. listopad 2022 14:46 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na: