Oslavy 70 let v pohybu

Foto: Hynek Glos
Foto: Hynek Glos


Fakulta tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy slavila v sobotu 23. září výročí svého založení v roce 1953 s mottem 70 LET V POHYBU. Na své si přišel každý včetně dětí. Fakulta udělila 13 pamětních medailí svým nejstarším absolventům a dvěma zasloužilým pedagogům. Součástí oslav byla také výstava dobových snímků, ukázka aktivit vojenského oboru, představení esportu či kulatý stůl s absolventy.  


Slavnostní shromáždění zahájili děkan fakulty Miroslav Petr představením poslání, které by fakulta měla do budoucnosti plnit: „Naše fakulta klade důraz na zdravotní aspekty tělesné zdatnosti. Věříme ve svět, kde sport a pohyb patří všem a kde si každý uvědomuje význam pravidelného pohybu pro své zdraví. My, jako instituce, máme ambici být v čele této změny“. ." Návštěvníky dále přivítaly prorektorka Univerzita Karlovy pro studijní záležitosti Markéta Martínková, absolventka fakulty a poslankyně Parlamentu ČR Michaela Šebelová a zástupkyně studentů Andrea Duchoňová.


Foto: Hynek Glos
Foto: Hynek Glos
 


Fakulta u příležitosti oslav udělila 13 pamětních medailí a pamětních listů za celoživotní zásluhy v oblasti sportu a pohybu absolventům, kteří začali studovat nově založený Institut tělesné výchovy a sportu v roce 1953. Neskutečnou životní vitalitu demonstrovali především dva z oceněných, Jan Bělka a Jozef Bezák, kteří předvedli ve věku 90 let shyby na hrazdě. 


Foto: Hynek Glos
Foto: Hynek Glos
Foto: Hynek Glos
Foto: Hynek Glos

 

Starší ročníky ocenily výstavu historických fotografií, které vévodily unikátní snímky od absolventa FTVS, fotografa Zdeňka Lhotáka, držitele ceny World Press Photo. Dále si mohli návštěvníci prohlédnout filmové smyčky či snímky z různých období života fakulty, prohlédnout si některé dobové předměty či se seznámit s fenoménem esportu. Těsně po poledni proběhla akční ukázka bojového umění vojenského oboru, který je nedílnou součástí fakulty od roku 1954.


Foto: Barbora Vosátková
Foto: Barbora Vosátková
Foto: Barbora Vosátková
Foto: Barbora Vosátková


Pro nejmladší účastníky jsme připravili ve spolupráci s partnery sportovní a pohybové hry – děti si mohly v průběhu celého dne vyzkoušet všechny druhy pohybových aktivit a sportů včetně gymnastiky, kriketu či jízdy na skateboardu. Děkujeme všem našim partnerům, kterými byli Decathlon, Centrum Paraple, Kroužky.cz, The Little Gym, Sport Kids, Super Kids, jsmeinline.cz, Kriketová akademie a Appex for Climbing.


Foto: Barbora Vosátková
Foto: Barbora Vosátková
Foto: Barbora Vosátková
Foto: Barbora Vosátková


Den oslav uzavřel kulatý stůl s absolventy fakulty, které zpovídala Kateřina Nekolná, moderátorka Sportovních zpráva na programu ČT sport. Kateřina je sama absolventkou FTVS a bývalá reprezentantka ve atletickém sedmiboji. Jejími hosty byli kanoista Martin Doktor, atletka Ludmila Formanová, manažer Tomáš Pravenec, kaskadérka Hana Dvorská,  Ondřej Šebek, manažer, který v současné době zastává post předsedy Národní sportovní agentury, diskař Imrich Bugár, hokejista Libor Procházka a boxer Marek Šimák. 


Foto: Hynek Glos
Foto: Hynek Glos
Foto: Hynek Glos
Foto: Hynek Glos



U příležitosti oslav jsme vydali i stručnou publikaci, které kromě dobových fotografií obsahuje i dosud nepublikované texty prvních absoventů Institutu tělesné výchovy a sportu.


PUBLIKACE 70 LET V POHYBU


Prohlédněte si naše fotogalerie:


FOTOGALERIE: Hynek Glos


FOTOGALERIE: Barbora Vosátková





Upomínkové předměty s tradičním znakem "sovy" či symbolem oslav si můžete zakoupit v prodejně FALON v hlavní budově naší fakulty. Otevírací doba je pondělí až pátek 7:00 - 13:00 | 13:30 - 18:00.



Součástí letošního roku oslav byly i následující akce:








Poslední změna: 5. únor 2024 22:11 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na: