Armbar


Armbar se řadí mezi páky na ruku (armlock), které způsobují v loketním nebo ramenním kloubu hyperextenzi, hyperflexi nebo hyperrotaci. Technice, která hyperflexuje nebo hyperrotuje ramenní kloub se říká shoulder lock a páka, která hyperextenduje  loket se nazývá právě armbar.


Do tohoto držení se dá dostat z několika poloh. Nejběžnější je z polohy na zádech – guardu, z polohy na soupeři – mountu a z držení ze strany – side control. Existují i varianty, kdy je soupeř na čtyřech – v parteru nebo nasazení páky na stojícího soupeře, které se říká flying armbar (viz. obrázek).



Technika pochází z džúdókde se této páce říká žuži-gatame. Dá se nasadit rovněž z několika způsoby, nejběžnějším je ude-hišigi-žuži-gatame nebo-li zmíněný armbar. Tato technika je velice oblíbenou vítěznou technikou v zápase, v UFC s ní například dominovala Ronda Rousey, bronzová medailistka v džúdó na OH v Pekingu. Páka se využívá i v některých sebeobranných systémech.


Upozornění:

Při trénování této techniky je nutné dbát na bezpečnost. I sebemenší tah či bolest v lokti, může způsobit zranění. Proto nikdy nedotahujeme páky do konce. Někteří jedinci s hypermobilitou v loketním kloubu nemusejí cítit bolest, ale zranění se i tak dostaví. Dochází k tlaku na svalové úpony, případně vykloubení paže v loketním kloubu.


Chyby v technice z guardu:


  • Nedostatečná fixace křížové paže

  • Noha není přes krk/hlavu soupeře - může utéct z páky

  • Soupeřovo předloktí je v přílišné pronaci/supinaci – nedodržení pozice palce směrem vzhůru

  • Kolena nesměřují k sobě, nedostatečné sevření soupeřovo paže

  • Při nasazení nedostatečný pohyb pánve – obtížné přehození nohy za hlavu soupeře







© Radim Pavelka, Jaroslav Stich, 2014

© Univerzita Karlova v Praze, Fakulta tělesné výchovy a sportu

ISBN 978-80-87647-10-3


Poslední změna: 24. leden 2018 13:00 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na: