Takedown


Takedown, nebo-li techniky, kdy házíme soupeře na zem, se dají dělit dle několika kritérií. Zápasnické dělení se dělí dle směru hodu a provedení na strhy, přehozy, hody a zvraty. Jelikož v MMA se většinou po hodu přechází v boj na zemi, a tudíž padají oba dva zápasnicí, tak dle dělení juda by se jednalo o strhy. Kvůli zjednodušení a tím i pochopení pro širší laickou veřejnost zůstaneme u celkového názvu pro tyto techniky – takedown.


  • Level change – poklesnutí před takedownem

  • Shoot – nastoupení do soupeře s cílem dostat ho na zem

  • Double leg takedown – chycení za obě nohy a strh

  • Single leg takedown – chycení za jednu nohu  a strh

  • Throw – přehoz

  • Sprawl – obrana proti takedownu, odskočení oběma nohama od soupeře a položení se na něj


Strhy (takedowns) se liší od hodů tím, že se provádí ve směru pohybu vpřed a obvykle s úchopem za jednu nebo obě nohy (single/double leg takedown). Většinou cvičenec končí na zemi se soupeřem a přechází se na boj na zemi. Tyto techniky jsou do MMA zaneseny převážně ze zápasu.


Double leg takedown (morote gari v džudu již bylo na soutěžích zakázáno) - se dá provést v několika variantách, avšak typickým jevem je úchop soupeřovo dolních končetin v podkolení současně (obrázek vlevo) a následuje podtržení nohou se současným tlačením do trupu soupeře, nebo zdvih a poraz. Při zvedání soupeře dbáme na rovná záda, aby nám nestrhnul hlavu k zemi a aby na zvednutí byla využita síla dolních končetin.  Úchop se dá provést i jednou rukou v pase soupeře a druhou v podkolenní (obrázek vpravo), čímž během strhu dochází k rotaci soupeřova těla.







© Radim Pavelka, Jaroslav Stich, 2014

© Univerzita Karlova v Praze, Fakulta tělesné výchovy a sportu

ISBN 978-80-87647-10-3


Poslední změna: 19. květen 2004 16:46 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na: