Kříž


Kříž neboli zvrat křižní se záběrem trupu a přes paži je technika, kdy útočník vykročí na natažených nohách k soupeři, uchopí ho za trup s paží a pevně spojí ruce v oblasti bederní páteře.


V tomto momentě se dostal pod soupeřovo těžiště (nohy a pánev předbíhají trup), ruce má spojeny v oblasti bederní páteře a přitáhne ho k sobě. Levou nohu přisune vně soupeřovy pravé na úroveň své pravé. Částečným propnutím kolenou, pohybem paží vzhůru směrem k sobě a náklonem trupu vzad vyvede soupeře z rovnováhy. Rychlým napnutím nohou a přechodem do výponu, prudkým trhnutím paží vzhůru směrem k sobě, záklonem hlavy a rychlým pohybem pánve vpřed vzhůru, odtrhává soupeře od žíněnky. Záklonem padá vzad.


Dříve než útočník zahájí obrat čelem k žíněnce tak uvolní záběr, aby usnadnil další průběh pohybu. Rychlým otočením trupu vlevo, trhnutím za soupeřovu paži a trup vlevo a odrazem pravé nohy se útočník obrací vlevo hrudníkem k žíněnce a přehazuje soupeře přes sebe do mostu nebo na lopatky. V okamžiku, kdy soupeř dopadne na žíněnku, útočník přejde do sedu na pravém stehně, levá noha se opírá vzadu do žíněnky a soupeř je tlačen zády k žíněnce.


Klíčová místa:

  • Těžiště pod soupeřem při začátku hodu

  • Přehoz přes hlavu

  • Pevný úchop v těžišti soupeře


Chyby:

  • Uchopení moc vysoko nad těžištěm

  • Nedostatečný záklon při hodu







© Radim Pavelka, Jaroslav Stich, 2014

© Univerzita Karlova v Praze, Fakulta tělesné výchovy a sportu

ISBN 978-80-87647-10-3


Poslední změna: 24. leden 2018 13:01 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na: