High kick


Obloukový kop často nazývaný roundhouse kick se provádí v několika formách z přední i ze zadní nohy. Do výše hlavy se nazývá high kick a ve většině sportů je úderovou plochou nárt případně spodní část holeně. Na střední pásmo se útočí na slabiny, kterými jsou žebra případně břicho. Kop do spodního pásma low kick se provádí buď do vnější, nebo vnitřní strany stehna.

 


Z biomechaniky platí, že čím je vzdálenější část dolní končetiny od osy otáčení (kyčelní kloub), tím je větší obvodová rychlost a výsledná síla kopu.


Využití v Muay thai – tento obloukový kop v thajském boxu je velice účinnou technikou. Úderová plocha je celá holeň a nárt. Při útoku na vnější či vnitřní část stehna dochází ke svalové bolesti případně stlačení stehenní tepny a soupeř se stává slabším v postojích a tím je narušena jeho stabilita. Tento kop na stehna se nazývá Diog Yan, což znamená proražení kůže. Kop do úrovně hlavy či krku může způsobit vážné zranění. Ve sportu je cílem knockout. Kop v Muay thai je velice silný, jelikož by měl teoreticky končit otočkou o 360 stupňů, noha se tedy nevrací jako v karate. Rány se zasazují silou celého těla, nejen holeně. 



Využití v karate – tomuto kopu se v karate říká mawaši-geri. Rozdíl spočívá v tom, že dochází k tzv. slap back efektu. Noha se po zasažení soupeře vrací zpět, jelikož ve sportovním karate se jedná o rychlost a přesnost zásahu oproti síle a destrukci. V nápřahu zvedáme končetinu do strany tak, až je koleno a bérec rovnoběžně se zemí. Pata je přitažena k hýždím a kop je veden po oblouku. Úderovou plochou je nárt případně přední strana bříška chodidla (koši) z důvodu zmenšení úderové plochy.



Využití v taekwondo – tomuto kopu se říká dollyo-chagi a podobá se kopu v karate s rozdílem, že kopající noha v nápřahu je v pozici kolene před tělem, jako při přímém kopu. Dále následuje rotace na stojné noze a rotace v kyčli, která dodává kopu rychlost. Kopající noha se vrací zpět.



Chyby:


  • Pasivní stojná noha, která se nevytáčí na špičce

  • Špatná oblouková trajektorie kopající nohy a odhadnutí cíle

  • Špatná úderová plocha vycházející ze špatného postavení boků (chybí rotace v kyčli)

  • Při kopu padají ruce při úmyslu zesílit kop švihem paží – riziko odkrytí hlavy








© Radim Pavelka, Jaroslav Stich, 2014

© Univerzita Karlova v Praze, Fakulta tělesné výchovy a sportu

ISBN 978-80-87647-10-3


Poslední změna: 24. leden 2018 13:00 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na: