Bakalářské studium Ortotik - protetik



V bakalářském studijním programu Orotik - protetik v kombinované formě je nutno absolvovat praxe ve specializovaných zařízeních, tj. Odborná praxe I – VI (dále jen „OP I – VI“). Absolvování všech praxí je pro všechny studenty povinné. Jednotlivé praxe jsou rozděleny tak, aby studenti zachytili co nejširší spektrum problematiky, se kterou se budou později setkávat ve specializovaném klinickém prostředí. Vyvrcholením praxí je zpracování bakalářské práce formou kasuistiky

a praktická část státní zkoušky.




Termín a rozvržení OP:


Praxe jsou vypisovány pro jednotlivé úseky studia (ročníky), ve kterých by měly být splněny. Pořadí plnění je dáno prerekvizitami (uvedeno u každého předmětu v SIS). OP je u všech tří úseků studia uzavřena po splnění všech požadavků zápočtem („Z“) a získáním příslušného počtu kreditů.


OP nemusí být vykonávána souvisle, musí být však vykonávána dle předem stanoveného časového harmonogramu. Návrh harmonogramu student předloží spolu s předběžným potvrzením OP na formuláři „Předběžné potvrzení o plnění odborné praxe“.


Student může být v zaměstnaneckém poměru se zdravotnickým zařízením i během akademického roku. Takto vykonávaná praxe nesmí zasahovat do řádné výuky, je chápána jako dobrovolná mimofakultní činnost a nebude započítána do hodin pro plnění OP.


Jelikož se jedná o kombinovanou formu studia, není rozlišeno, zda student bude praxi vykonávat v době semestru nebo v době prázdnin. Výkon praxe však není důvod pro omluvu z teoretických bloků výuky, respektive ze sportovních kurzů pořádaných v rámci plnění předmětů studijního programu.


Všechny potřebné dokumenty a formuláře jsou pro přihlášené studenty do předmětu dostupné v jednotlivých kurzech v Moodle.




Výběr typu zařízení:


Výběr typu zařízení se pro jednotlivé OP I –VI liší a je podmíněn diferencovanými požadavky dle jednotlivých úseků studia. Studentům je doporučeno vykonávat každou praxi na jiném pracovišti a to s ohledem na jeho zaměření.


Studenti si mají možnost podle zájmů, vlastních možností a preferencí zvolit specializované zdravotnické zařízení, nebo ortoticko-protetické pracoviště na území ČR i v zahraničí. Opakované absolvování OP na stejném pracovišti v různých ročnících musí být konzultováno s garantem OP.


Výběr pracoviště pro OP podléhá schválení garantem odborných praxí. Obecně jsou doporučována pro jednotlivé OP tato pracoviště:


1. úsek studia

OP I - rehabilitační oddělení nemocnic, lůžková oddělení traumatologie, chirurgie, ortopedie, rehabilitace, neurologie a neurochirurgie, zdravotnická zařízení se zaměřením na ortotiku a protetiku;

OP II – specializované zdravotnická zařízení zaměřena na ortotiku;



2. úsek studia

OP III – specializovaná zdravotnická zařízení zaměřená především na sériovou ortotiku či výrobou bandáží

a kalceotiku, dále je možné využít i pracoviště zabývající se adjuvatikou;

OP IV – specializovaná zdravotnická zařízení zaměřená na protetiku;



3. úsek studia

OP V – specializovaná proteticko-ortotická zdravotnická zařízení zaměřená na protetiku, která nabízí i péči o dětské klienty;

OP VI – specializovaná proteticko-ortotická zdravotnická zařízení zařízená zaměřená na protetiku, která nabízí

i speciální péči o sportující klienty.



Zápočtové požadavky (odevzdání v elektronické podobě v Moodle):


- účast na úvodním organizačním semináři pro OP (dle rozvrhu v SIS);

- odevzdání vyplněného formuláře „Předběžné potvrzení plnění OP“ v termínu stanoveném garantem;

- 100 % účast na OP včetně doložení evidence pracovní doby v časovém rozsahu OP;

- odevzdání zpracované části „Záznamníku výkonů odborných praxí ortotika-protetika (Logbook) – část „I-VI“ v termínu pro udělení zápočtových požadavků OP vypsaných v SIS (obsahující: Prezenční list odborné praxe; Hodnocení odborné praxe supervizorem; Hodnocení odborné praxe studentem (sebehodnocení); Denní záznam odborné praxe; Kazuistika pacienta/klienta z odborné praxe; Záznam technologie výroby pomůcky).


Zpracování kazuistiky a ostatních záznamů z plnění OP se řídí pokyny garanta předmětu (viz upřesnění zápočtových požadavků u jednotlivých předmětů); obsahová a formální správnost dokumentů je potvrzena podpisem supervizora praxe.



Prezenční list odborné praxe

Plnění rozsahu OP dokládá student na příslušné části v Záznamníku výkonů odborných praxí ortotika-protetika (Logbook). Správnost uvedených údajů je potvrzena supervizorem, pod jehož vedením student v příslušeném zdravotnickém zařízení praxi vykonával.



Hodnocení odborné praxe supervizorem

Hodnocení studentů v rámci OP hodnotí odpovědný supervizor, pod jehož vedením student v příslušném zdravotnickém zařízení vykonával praxi. Hodnocení je prováděno podle kritérií uvedených v příslušné části v Záznamníku výkonů odborných praxí ortotika-protetika (Logbook).



Hodnocení odborné praxe studentem (sebehodnocení)

Hodnocení průběhu a náplně OP studentem je prováděno podle kritérií uvedených v příslušné části v Záznamníku výkonů odborných praxí ortotika-protetika (Logbook).



Denní záznam praxe

Součástí evidence odborných postupů, které student vykonával v průběhu OP je Denní záznam odborné praxe, kterým student dokládá náplň OP. Vypracování denního záznamu je prováděno podle kritérií uvedených v příslušné části v Záznamníku výkonů odborných praxí ortotika-protetika (Logbook).



Kazuistika, Záznam technologie výroby pomůcky

Zpracování kazuistiky a záznamů technologie výroby pomůcky je součástí příloh Záznamníku výkonů odborných praxí ortotika-protetika (Logbook). Formální a obsahová stránka kazuistiky a záznamů technologického postupu výroby pomůcek se řídí pokyny danými garantem předmětu.




Povinnosti studentů:


- po konzultaci s garantem OP dojednat na příslušném pracovišti termín praxe s případnými požadovanými formalitami;

- odevzdat ve stanoveném termínu před plánovaným započetím praxe garantu OP vyplněný formulář: „Předběžné potvrzení plnění OP“;

- plnit zápočtové požadavky dle specifických instrukcí pro jednotlivé OP garantem předmětu;

- při výkonu praxe být viditelně označen UK studentským průkazem;

- respektovat bezpečnostní předpisy (BOZP a PO), organizační řád, vnitřní nařízení a hygienicko-epidemiologický režim, který je platný pro dané zdravotnické zařízení, včetně dodržování běžné pracovní doby zvoleného pracoviště;

- dodržovat zákon č. 110/2019 Sb. - zpracování osobních údajů a ostatní obecně závazné předpisy a nařízení;

- řídit se Etickým kodexem protetického technika (protetika) v plném znění;

- seznámit se způsobem uložení osobních věcí a stravování během OP;

- používat vlastní pracovní (bílé) oblečení včetně obuvi;

- nahlásit svoji plánovanou nepřítomnost nejpozději 1 den před praxí, neočekávanou absenci (nemoc) - nahlásit co nejdříve garantovi OP;

- v případě nemoci informovat emailem o nepřítomnosti na pracovišti garanta OP a doložit nepřítomnost

na pracovišti lékařským potvrzením; nahradit nepřítomnost v plném rozsahu po dohodě s pracovištěm;

- v případě vzniku problémů, které student není schopen z objektivních důvodů řešit samostatně, kontaktovat emailem garanta OP;

- o všech změnách týkající se průběhu OP podat emailem neprodleně písemně informaci garantovi OP.




Aktualizováno 9/2022



Poslední změna: 30. září 2022 15:38 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na: